Bakre korsbandsskade (PCL)
Bakre korsband (PCL, posterior cruciate ligament) er et av knærnes viktigste stabiliserende leddbånd. Det bakre korsbandet forbinder lårbeinet (femur) med skinnebeinet (tibia) i kneleddet og hindrer at underbenet beveger seg for langt bakover i kneleddet. Det bakre korsbandet er sterkere enn det fremre korsbandet. Bakre korsbandsskader er mye sjeldnere enn for eksempel fremre korsbandsskader i kneet. Det bakre korsbandet ligger i baksiden av kneleddet og skades ofte ved kraftige påkjenninger på kneet. Skadene oppstår ofte under idrettsaktiviteter med kraftige fall mot et bøyd kne. Bakre korsbandsskader kan også oppstå ved trafikkulykker og andre kraftige ulykkeshendelser.
Vårt bestselgende produkt
Mer om bakre korsbandsskade PCL
En bakre korsbandsskade krever ofte kirurgisk inngrep samt omfattende rehabilitering med fysioterapeut. Rehabiliteringen vil ta tid, og det er viktig å følge programmet og frekvensen.
Kneleddets anatomi ved bakre korsbandsskade
Kneleddet består av tre hovedbein som møtes i kneleddet. Lårbeinet (femur) møter skinnebeinet (tibia) og leggbeinet (fibula) i kneleddet. Det bakre korsbandet bidrar til kneleddets totale stabilitet og kontrollerer bevegelsen av underbenet bakover i kneleddet. Det bakre korsbandet samarbeider med det fremre korsbandet og danner sammen et X i kneet for å stabilisere bevegelsen fremover og bakover. Sammen med de to sideligamentene i kneleddet oppnås hovedstabiliteten i kneet. Når kneleddet utsettes for bevegelse utenfor det bakre korsbandets funksjonsområde, er det risiko for at korsbandet strekkes ut eller ryker. Med tanke på det bakre korsbandets funksjon, må en kneortose for bakre korsbandsskade være utstyrt med stabiliserende egenskaper og muligheten til å motvirke og kontrollere bøyning i kneleddet (fleksjon).
Grader av bakre korsbandsskader
Tårer i bakre korsbandet deles inn i tre forskjellige grader, der grad 1 er en mildere skade eller påvirkning av det bakre korsbandet, og grad 3 er et totalruptur (bristning) av det bakre korsbandet.
- Grad 1 innebærer en mindre skade på det bakre korsbandet, ofte med smerte i kneet, men uten funksjonelle problemer eller instabilitet i kneleddet.
- Grad 2 innebærer at en del av det bakre korsbandet har revet seg, og kneleddet oppleves som ustabilt.
- Grad 3 innebærer at hele det bakre korsbandet har revet seg (totalruptur) og fører til betydelig nedsatt funksjon og stabilitet i kneleddet. Omfattende rehabilitering og ofte kirurgi er nødvendig for å gjenopprette funksjon og stabilitet i kneet.
Årsaker til bakre korsbandsskade (PCL)
Det er vanligvis enorme krefter som er involvert når bakre korsbandsskader oppstår. Bakre korsbandsskader skjer oftest når underbenet presses rett bakover i forhold til lårbeinet, for eksempel i ishockey eller når en spiller kolliderer med en motspiller i kontaktsport. Også fall på kneet med et bøyd kne, som i fotball eller andre kontaktsporter, kan føre til en bakre korsbandsskade.
Symptomer ved bakre korsbandsskade
Ved skade på det bakre korsbandet er det vanligvis kraftige krefter involvert, og skadeøyeblikket er lett å identifisere hos den skadde personen.
- Hevelse og smerte i kneleddet oppstår ofte umiddelbart etter skaden.
- Hevelsen bidrar til at kneet blir stivere.
- Problemer med kneleddsinstabilitet ved belastning av kneleddet.
Rehabilitering av bakre korsbandsskade
Ved totalrupturer av det bakre korsbandet, gjennomføres ofte et kirurgisk inngrep for å behandle skaden. En ortoped gjenoppretter et nytt korsband i kneleddet. Det nye korsbandet bygges ofte fra personens patellarsene. Individuelt tilpasset fysioterapi fra skadeøyeblikket er en viktig del av rehabiliteringen ved bakre korsbandsskader. Rehabiliteringen skal være skreddersydd etter den skadde personens forutsetninger, skade og problemer.
For operasjon eller i tilfeller der operasjon ikke skjer, kan en stabiliserende kneortose brukes for bakre korsbandsskader. Kneortosen for bakre korsband skal gi sidestabilitet, kontroll over bevegelser og evnen til å kontrollere fleksjon i kneleddet i samme knebeskytter for å gjenopprette funksjoner i kneleddet i samsvar med de opplevde problemene ved skaden.