Stukket fot

Stukket fot? Leddbåndskader i ankelleddet er blant de vanligste skadene både innen idrett og mosjon, og rammer alt fra eliteidrettsutøvere til vanlige mosjonister. En stukket fot belaster ofte leddbåndene i ankelleddet og kan være enten total eller såkalt partiell, som betyr at enten går leddbåndene helt av i foten, eller at det oppstår delvise rifter i ankelens stabiliserende leddbånd. Stukning av ankelen fører ofte til blødninger i skadeområdet med ofte kraftige hevelser og lokal ømhet i ankelen.

Hvordan oppstår en stukket fot?
Forvridning av ankelen skjer når ankelens bevegelsesområde overskrides, noe som direkte påvirker ankelens stabiliserende leddbånd. 90 % av stukningene i foten skjer på utsiden av foten, men leddbåndene på fotens innside kan også skades. En stukket ankel innebærer ofte nedsatt grunnstabilitet i ankelen, og mange opplever ustabilitetsproblemer lenge etter skaden. Korrekt rehabilitering av den forvridde ankelen bidrar til bedre stabilitet på lang sikt.

Når en stukket fot oppstår utenfor ankelens normale bevegelsesområde, kan et stabiliserende ankelortose effektivt stabilisere ankelen for å motvirke og stabilisere en stukket ankel for å effektivt motvirke tilbakevendende problemer med stukne føtter. Ankelortosen tillater bevegelse i ankelen i siden, men motvirker effektivt at ankelen blir stukket igjen i et skadelig ytterpunkt.

Vårt bestselgende produkt

Bestselger
Ankelstøtte Wraptor Speed LACE
En av markedets mest stabile og mest innovative ankelstøtter for indre og ytre ustabile leddbåndskader i ankelen.

649 NOK

Ankelen stabiliseres hovedsakelig av sterke leddbånd som forbinder bein til bein i ankelen.
Leddbåndene i ankelen bidrar til å opprettholde ankelens struktur og bidrar til ankelen stabilitet. Den vanligste stukningen i ankelen skjer på leddbåndet som forbinder leggbenet med hoppbenet. Hoppbenet er et sentralt bein i ankelen og utgjør et klart stabiliserende grunnlag for hele foten. En stukning av foten rammer oftest leddbåndet på ankels utside med redusert stabilitet som direkte effekt av stukningen i foten.

Leddbåndskader i ankelen forekommer i forskjellige grader og klassifiseres etter undersøkelse i henhold til graden av stukning på en skala fra 1-3. Graden av klassifiseringen avhenger av hvor mye leddbåndene i ankelen er påvirket av stukningen i ankelen.

Grad 1 Lett stukket fot / forvridd ankel
Stukket fot grad 1 innebærer en lettere stukning av ankelen med mindre omfattende påvirkning på leddbåndet på ankels utside. Stukket fot grad 1 oppleves mildt av den rammede, med ofte bare lokal ømhet over det skadede området og lettere hevelse som en effekt av stukningen i ankelen.

Grad 2 Stukket fot / forvridd ankel med leddbåndpåvirkning
Stukket fot grad 2 er en mer omfattende skade på leddbåndene i ankelen. Leddbåndene er påvirket og kan ha delvise rifter i deres stabiliserende struktur (partiell ruptur). Den delvise riften av leddbåndet er ofte forårsaket av omfattende stukning av foten i forbindelse med sport og aktivitet. I forbindelse med stukningen hevelses ankelen, og en tydelig ømhet og smerte oppstår over det skadede leddbåndet i ankelen. Grad 2 stukninger innebærer ofte nedsatt stabilitet i ankelen. Grad 2 skadet leddbånd trenger ofte en spesifikk rehabilitering for å gjenvinne stabilitet og funksjon etter forvridningen av ankelen.

Grad 3 Stukket fot / forvridd ankel med omfattende leddbåndskade i ankelen
En grad 3 stukning skjer ofte ved et tydelig skadetilfelle med direkte smerte og hevelse over ankelen. Grad 3 stukning innebærer at det stabiliserende leddbåndet går helt av (total ruptur). Stukningen av ankelen er omfattende ved en total ruptur av leddbåndet i ankelen. Ankelen hevelses kraftig og blir ofte sterkt misfarget etter vridningen. Et leddbånd som har gått helt av innebærer alltid redusert stabilitet i ankelen. Riktig rehabilitering av en skadet fot og et stabilt ankelstøtte muliggjør fortsatt funksjon etter rehabiliteringen av den stukne foten.

Årsaker til stukket fot/forvridde ankler
En stukket ankel påvirkes av flere faktorer samtidig, som anatomiske faktorer, utstyr, underlag, sport og belastningsintensitet.

Anatomiske faktorer i foten som øker risikoen for forvridde ankler er blant annet fotens posisjon ved belastning. Pronasjons- og supinasjonsbevegelser innebærer en økt grad av feilstilling i foten innover (pronasjon) eller utover (supinasjon). Den økte feilstillingen påvirker ankelen stabiliserende struktur og kan være en medvirkende årsak til stukne eller forvridde føtter.

Utstyret er ofte en viktig del for å effektivt forebygge en stukket ankel. En fotballsko er ofte en optimal sko for å spille fotball i, men en svært dårlig løsning for å stabilisere foten. Sålesålen i en fotballsko er ofte betydelig smalere enn foten, noe som betyr at skoen strekker seg ut særlig på utsiden av forfoten. Ustretchingen av materialet utenfor skoens sålesåle innebærer økt kraft utenfor skoens stabiliserende sålesåle, noe som øker risikoen for ytre ankelstukninger.

Underlaget påvirker risikoen for å stuke ankelen. Ved høyintensiv trening på ujevnt underlag økes risikoen for stukne føtter og behovet for stabiliserende ankelstøtte for effektivt å forebygge stukne ankler.
Kroppsvekten påvirker belastningen på ankelen og kan også øke risikoen for stukne føtter.

Tiltak ved forvridd ankel - Rehabilitering

  • En ankel skade skal så raskt som mulig etter skadetilfellet vurderes. I den akutte fasen er heving og kompresjon for å motvirke hevelse i ankelen, kulde (gjerne is eller kjølepose) for å redusere blødning og hevelse.
  • Ved omfattende ankelstukninger anbefales avlastning den første tiden, for eksempel krykker, for å tillate heling av den stukne ankelen. Ved akutt avlastning anbefales ofte en stabiliserende ankelortose for effektiv immobilisering og støtte.
  • Etter den akutte fasen anbefales belastning av ankelen for raskt å gjenopprette bevegelighet og også effektivt redusere hevelse over den stukne ankelen. Belastningen kan utføres så lenge det ikke oppstår smerte i ankelen. Ankelen er normalt stiv i starten, det er vanlig med igangsettingsproblemer etter en stukket ankel.
  • Fysioterapeutisk rehabiliteringstrening er anbefalt etter en alvorligere skade. Riktig rehabilitering av en stukket fot bidrar til en normal funksjon av ankelen etter rehabilitering som best utføres av en fysioterapeut.
  • Balansetavle gir en svært effektiv muskelstyrkende trening. Anbefalingene er 5 minutter per dag i 6-8 uker for å ytterligere styrke ankelen etter stukning og forvridning. Trening og rehabilitering med balansetavle skal kun utføres uten smerte.
  • Med tanke på at ankelen etter skade ofte har nedsatt stabilitet, kan et mer stabilt ankelstøtte stabilisere den stukne eller forvridde ankelen. Et ankelbeskyttelse er spesielt utformet for å motvirke et skadelig ytterpunkt og gir stabilitet til en ustabil stukket fot.

Denne teksten er gjennomgått av:

Jeg heter Maja Nilsson og er autorisert fysioterapeut av Socialstyrelsen. Jeg tok min fysioterapiutdanning, med spesialisering i atferdsmedisin, ved Mälardalen University. Jeg har videreutdanning innen OMT nivå 2, CSPT (sertifisert idrettsfysioterapeut), idrettsmedisin, tørrnåling og vektstangrehabilitering. Jeg driver en idrettsskade klinikk og jobber med idrettslag.