Tennisalbue
Tennisalbue er en smertefull tilstand i senefestet på utsiden av albuen (lateral epikondylitt). Tennisalbuesmerter skyldes at senefestet på utsiden av albuen blir betent, noe som resulterer i smerter, stivhet og til og med svakhet i hånden. Tennisalbue er direkte relatert til håndens og håndleddets bevegelser og forårsakes ofte av racketsporter som tennis og squash, men også av arbeidsrelaterte situasjoner, ofte med bruk av verktøy eller tung belastning på hånd eller håndledd.
Vårt bestselgende produkt
Hva er tennisalbue?
Tennisalbue er en smertetilstand i de ytre senefestene i albuen forårsaket av overbelastning fra ekstensormuskulaturen i hånd og fingre. Overbelastningen utløses ofte ved gjentatte ensidige bevegelser i lengre perioder eller ved mer intense aktiviteter. En mer intens periode med mye tennisspill med gjentatte lignende bevegelser om og om igjen kan være en utløsende faktor, i tillegg til et gjentatt bevegelsesmønster med mindre belastning. I arbeidslivet kan en mer intensiv periode med mye bruk av tunge verktøy som for eksempel hammer utløse betennelsestilstanden i albuen. Tennisalbue er overrepresentert hos personer over 40 år og gir ofte smerter lokalt over det ytre knokkelfremspringet på albuen der hånd- og fingermuskulaturen fester seg.
Albuens anatomi
Albueleddet består av tre knokler, overarmsbenet (humerus) og de to underarmsbeina (radius og ulna). Albueleddet er et såkalt hengselledd og fungerer som et hengsel. Overarmsbenet har to mindre benete utspring som kalles epikondyler og som sitter på den nedre delen av overarmen. Epikondylene kan lett identifiseres som to mindre benfremspring på innsiden og utsiden av albuen.
Det ytre benfremspringet kalles den laterale epikondylen og er smertepunktet for tennisalbue, og tennisalbue omtales også ofte som lateral epikondylitt. Det indre benet kalles den mediale epikondylen og er smertepunktet for golfalbue, medial epikondylitt.
Albueleddet består av flere leddbånd, muskler og sener som holder sammen og stabiliserer albueleddet. Rundt albueleddet finnes det flere slimposer, som har til hensikt å beskytte leddet og samtidig lette bevegelsen i albueleddet.
Smertene ved tennisalbue på utsiden av albuen (lateral epikondylitt) er direkte relatert til musklene i underarmen og hånden som bidrar til vår evne til å bøye og strekke fingrene og håndleddet oppover i hånden. Disse musklene kalles også ekstensormuskulaturen og har sitt utspring fra den laterale epikondylen, som er smertepunktet ved tennisalbue. Årsaken til tennisalbue er bevegelse og belastning av håndleddet, selv om smertene og betennelsen oppstår ved albuen.
Avlastning av håndleddet ved tennisalbue innebærer effektiv avlastning av håndleddsmuskulaturen og gir ofte direkte positive resultater på smerter og betennelse i tennisalbuen.
Årsaker til tennisalbue (lateral epikondylitt)
Overbelastning
Gjentatte aktiviteter som involverer håndens og fingrenes strekkmuskulatur med motstand, øker risikoen for å få tennisalbue. Disse situasjonene forekommer daglig, ikke bare på tennisbanen, men rammer like ofte håndverkere, mosjonister som trener med vekter og personer som arbeider med gjentatte repetitive oppgaver i for eksempel fabrikker eller produksjonsmedarbeidere. Økt belastning på det ytre senefestet i albuen (laterale epikondyl) forårsaker små avrivninger i underarmsmuskulaturens senefeste, noe som resulterer i lokal betennelse og smerter. Det er vanligst at den dominante armen utvikler lateral epikondylitt, men tennisalbue kan også ramme den ikke-dominante armen.
Utsatte aktiviteter og oppgaver
Tennis er ikke den eneste aktiviteten som kan forårsake smerter i armen, selv om problemet kalles tennisalbue. Tennisspillere er spesielt utsatt ved hyppig bruk av armen under spill. De fleste racketsporter med høy frekvens øker risikoen for å utvikle tennisalbue (lateral epikondylitt).
Trenings- og arbeidsaktiviteter og arbeidsmiljø har stor innvirkning på risikoen for å utvikle tennisalbue. Malere, bilmekanikere, kontorarbeidere som arbeider med datamus, cateringpersonale, kjøkkenpersonale, produksjonspersonale er alle kategorier av arbeidstakere som gjentatte ganger utfører ensidige hånd- og håndleddsoppgaver hver dag. Risikoen øker når oppgavene utføres gjentatte ganger med vekt i hånden, f.eks. en maler som arbeider med en våt rulle. Vekten av verktøyene øker belastningen på håndleddet, noe som øker risikoen for å utvikle tennisalbue.
Alder
De fleste som utvikler tennisalbue er mellom 30 og 50 år gamle, med en overrepresentasjon av personer over 40 år.
Problemer med tennisalbue
Tennisalbue er som regel smerter og plager som gjør vondt lokalt på utsiden av albuen, men problemet fører ofte til andre belastningsrelaterte plager som direkte årsak. Tennisalbue utvikler seg ofte gradvis over tid med en dump og lokalisert smerte i albuens ytre senefeste, lokalt er problemene lokalisert over det runde benfremspringet som lett kjennes ved å legge hånden på utsiden av albuen. Det er sjelden at smertene kan spores tilbake til noen spesifikk skade, annet enn for eksempel en mer intensiv periode med arbeid eller trening av hånd og arm, noe som ofte er tilfelle ved overbelastningsrelaterte problemer. Andre tegn på problemer med tennisalbue er en opplevd manglende styrke i hånden. Tennisalbue stammer fra albuen, men har en tendens til også å påvirke styrken og funksjonen i hånden og fingrene, noe som kan gi problemer med å gripe og dreie hånden og i noen tilfeller. Forklaringen på at hånden og håndleddet påvirkes i forbindelse med tennisalbue kan enkelt forklares med at bøyemuskulaturen og strekkmuskulaturen i hånden og fingrene fester seg til albuen, og når du aktiverer hånden, håndleddet og fingrene, øker belastningen på albuen.
Tegn på tennisalbue
- Lokaliserte smerter på utsiden av albuen, noen ganger med utstrålende smerter ned i hånden.
- Tydelig smerteutvikling i det ytre senefestet i albuen når håndleddet bøyes oppover mot motstand
- Tennisalbue kan ofte utløse svakhet i hånd og arm. Når muskulaturen i hånd og underarm spennes, utløses smerter i det betente senefestet, med svakhet som en direkte følge av smertene i albuen.
- Rotasjonsproblemer i underarmen, f.eks. vansker med å dreie en skrue eller vri om en nøkkel i en treg dørlås.
- Lokalisert varme, trykkømfintlighet og rødhet over det ytre senefestet i albuen og i noen tilfeller også i armen.
- Lokalisert stivhet i albueleddet som kommer fra utsiden av albueleddet.
Hjelp ved problemer
Tennisalbue går ofte over av seg selv med tiden, men det finnes flere ulike måter å avlaste tennisalbuen på for å fremskynde tilhelingen. En tidligere reaksjon gir ofte en raskere tilheling av tennisalbuen, da graden av problemet lettere kan avlastes.
Det finnes flere ulike hjelpemidler for å effektivt avlaste tennisalbue i hverdagen, på jobb eller under idrett og trening.
- Avlastning. Hvis tennisalbuen har blitt forårsaket av en klart identifisert situasjon, for eksempel en arbeidssituasjon eller intenst tennisspill, er avholdenhet fra intense smerter det første naturlige trinnet i tennisalbuen. Avholdenhet fra gjentatt tyngre belastning kan påvirke problemene negativt.
Avlastende beskyttelse av albuen
En avlastende epikondylittbandasje, også kalt tennisalbue-bandasje, bidrar til å redusere belastningen fra håndleddet og opp i det betente senefestet i albuen. Epikondylittbandasjen plasseres over underarmsmuskulaturen under den smertefulle betennelsen som sitter over det ytre senefestet på albuen. En tennisalbue-bandasje gir ofte direkte smertelindring ved tennisalbueproblemer. Prinsippet med en tennisalbue-bandasje er å skape et avlastende trykk over muskelbøyningen på utsiden av underarmen. Aktivering av underarmmuskulaturen er hovedfunksjonen ved bøying og strekking av hånd og håndledd, noe som er en av de viktigste årsakene til utvikling av tennisalbue. Effekten av tennisalbue-beskyttelsen er å skape et avlastende trykk for å absorbere noe av kraften som kommer fra håndleddet og fingrene og opp i albuen. Avhengig av produkt og funksjon kan avlastningen enkelt justeres, men grunnprinsippet er at tennisalbue-beskytteren skal ha en trykkøkende pute som ytterligere forsterker det målrettede avlastende trykket mot underarmmuskulaturen for å redusere belastningen i det betente senefestet.
En tennisalbue-beskytter er et svært funksjonelt hjelpemiddel ved tennisalbue og sørger for god avlastning dag og natt. Ved tyngre belastninger, for eksempel racketsporter som tennis og padel, eller arbeid med tyngre verktøy eller ensidig repetitivt arbeid, øker behovet for en kraftigere avlastning. Beskyttelsen må alltid være justerbar for å kunne møte og tilpasse albuebeskyttelsens funksjon i tråd med det unike behovet i øyeblikket eller for den spesifikke arbeidsaktiviteten.
Håndleddstøtte, tøyning, ergonomi for tennisalbue
- Med tanke på at håndleddet er involvert i årsaken til tennisalbue, blir en håndleddstøtte ofte oppfattet som en svært effektiv avlastning for tennisalbue. Håndleddsstøtten plasserer håndleddet i en mer gunstig posisjon for avlastning av tennisalbuen. Håndleddsstøtten kan også brukes om natten for effektivt å motvirke smerter forårsaket av å sove med bøyd håndledd. En håndleddsbandasje kan også brukes i forebyggende øyemed etter skade og under rehabilitering av tennisalbue.
- Tøyning er ofte en effektiv måte å styrke underarmmuskulaturen på og samtidig forbedre fleksibiliteten i muskulaturen med den hensikt å redusere belastningen over det betente senefestet. Tøyning av tennisalbue skal ikke være smertefullt å utføre, og bør utføres på en skånsom og kontrollert måte. En fysioterapeut er ofte svært dyktig til å utforme individuelle rehabiliterings- og trenings-/tøyningsprogrammer i tråd med dine unike behov.
Ergonomi handler om å tilpasse arbeidsplassen for å forebygge problemer. En ergonom kan analysere arbeidsrelaterte årsaker til tennisalbue (lateral epikondylitt) fra grunnen av. Ved å undersøke arbeidsstillinger, utstyr, belastning, feilbelastning og andre arbeidsrelaterte forhold, kan en ergonom utforme et helt program for tennisalbue i arbeidsmiljøet ditt.
Hvis løsningen ikke har gitt merkbare resultater i løpet av noen uker, anbefales det at du tar kontakt med ditt lokale helsesenter.