Kneskål ute av ledd

Kneskålsluxasjoner er spesielt vanlig hos yngre personer og ungdommer. Kneskål ute av ledd er ofte en omfattende skade i kneleddet forårsaket av at kneskålen går ut av ledd. Kneskål ute av ledd forårsaker ofte omfattende bløtvevsskader i forbindelse med at kneskålen går ut av ledd og påvirker omkringliggende stabiliserende strukturer og leddkapsel.

 

Vårt bestselgende produkt

Kneskålstabiliserende knestøtte - Genum Stab
Knestøtte for stabilisering av kneskål ved kneskålluksasjon (patellaluksasjon) og sub.luksasjon

649 NOK

Hvordan oppstår patellaluksasjon?

Patellaluksasjon oppstår ofte ved kraftigere vold mot kneskålen ved for eksempel kontaktsport, eller at anatomiske forhold gjør det lettere for kneskålen å vrides ut av ledd. En kneskål ute av ledd luxerer oftest utover fra kroppen. En kneskål kan delvis gå ut av ledd og kalles da en sub-luksasjon av kneskålen. En total utvridning, kneskålen ute av ledd, kalles patellaluksasjon. Ved patella luxasjon finnes det effektive knebeskyttere for å hindre en kneskål ute av ledd. En knebeskytter som er spesielt designet for å motvirke luksasjon stabiliserer kneskålen og hindrer ytterligere kneskålsluxasjoner.

Kneleddets anatomi – kneskål ute av ledd patellaluksasjon

Patella (kneleddet) er et sesambein, et fritt ben som er festet i omkringliggende ligamentstruktur, kneskålssenen. Kneskålen er lett trekantet og har en bakside dekket med en glatt bruskoverflate som letter glidingen av kneskålen mot lårbenet. Kneskålen hviler normalt i lårbenets skålformede fordypning mellom lårbenets indre og ytre kondyl. Ved fleksjon og ekstensjon (bøyning og strekk) av kneleddet glir kneskålen i lårbenets spor, noe som gir ekstra stabilitet og bevegelseskontroll.

Årsak til kneskål ute av ledd, patella luksasjon

Det finnes flere årsaker til at en kneskål går ut av ledd, enten kneskålen luksurerer eller sub-luksurerer.

En grunn skuff i lårbenet øker risikoen for at kneskålen går ut av ledd, patellal luksasjon. Den grunne skuffen øker risikoen for at kneskålen ikke følger det normale bevegelsesmønsteret og øker risikoen for patellaluksasjon. Løse eller utstrakte ligamenter rundt kneskålen øker risikoen for patella luksasjon. Kraftig sidekollisjon mot kneskålen ved idrettsutøvelse kan forårsake at kneskålen går ut av ledd.

Symptomer ved kneskålsluxasjon, kneskål ute av ledd

Kneskålsluxasjoner forårsaker ofte ytterligere komplikasjoner i forbindelse med at kneskålen går ut av ledd. Hevelse, blødning og leddbåndsskader i og rundt kneskålen er vanlige problemer som oppstår når en kneskål går ut av ledd.

  • Lette låsninger i forbindelse med aktivitet
  • Stivhet i kneleddet og spesielt over kneskålen
  • Hevelse
  • Opplevd ustabilitet i kneskålen med tidligere tendenser til lettere subluxasjoner

Rehab patella luksasjon

En kneskål ute av ledd er ofte en omfattende kneskade. Lett subluxasjon (delvis utvridning av kneskålen) medfører ofte at kneskålen går tilbake til sitt normale utgangspunkt. En total luksasjon av kneskålen trenger ofte akutt legehjelp for å sette kneskålen tilbake i sitt opprinnelige leie. Ved omfattende kneskålsproblemer ute av ledd med vedvarende ustabilitet kan kneleddet opereres for å gjenopprette kneskålens stabiliserende ligamenters (MPL) opprinnelige funksjon. En kneskålstabiliserende beskyttelse øker stabiliteten og kontrollen av kneskålen. Kneskålstabiliserende beskyttelser skal ha en kneskålspelott som gir konstant støtte og trykk mot kneskålen, og skal kunne gi lateralt og eventuelt mediale støtte ved en lukserende kneskål.

Fysioterapi – rehabiliteringstrening for kneskål ute av ledd

Individuell rehabiliteringstrening i samråd med fysioterapeut er en forutsetning for fremtidig kneskålstabilitet. Kontakt din fysioterapeut for konsultasjon og råd om et korrekt treningsprogram.

Denne teksten er gjennomgått av:

Jeg heter Maja Nilsson og er autorisert fysioterapeut av Socialstyrelsen. Jeg tok min fysioterapiutdanning, med spesialisering i atferdsmedisin, ved Mälardalen University. Jeg har videreutdanning innen OMT nivå 2, CSPT (sertifisert idrettsfysioterapeut), idrettsmedisin, tørrnåling og vektstangrehabilitering. Jeg driver en idrettsskade klinikk og jobber med idrettslag.