Hopperkne
Hopperkne er en vanlig idrettsskade som ofte rammer personer som trener og konkurrerer i eksplosive idretter som friidrett, badminton, volleyball og vektløfting. Smerten ved hopperkne er lokalisert til den nedre spissen av kneskålen og er knyttet til en rift som blir betent i festet av kneskålen i patellarsenen. Hopperkne krever ofte en hvileperiode for at betennelsen og riften skal få mulighet til å lege seg. I løpet av denne perioden bør de eksplosive momentene, spesielt i den fremre lårmuskelen, unngås. Et avlastende knebeskyttelse gir ofte veldig gode resultater ved hopperkne.
Vårt bestselgende produkt
Kneleddenes anatomi ved hopperkne
Ved hopperkne skades festet av kneskålen i patellarsenen (ligamentum patellae). Sammenhengen mellom kraftig aktivering av den fremre lårmuskelen (quadriceps) og riften i kneskålens festepunkt i patellarsenen er tydelig. Den fremre lårmuskelen går over til patellarsenen, hvor kneskålen (patella) er festet. Ved kraftige og eksplosive aktiviteter øker risikoen for å skade festet av kneskålen i patellarsenen. De kraftige, repeterende muskelanstrengelsene som oppstår ved hopp eller ved økt tempo i for eksempel fotball, belaster festet ekstra mye, og dette er ofte utløsende faktorer for hopperkne. Andre idretter som har høy risiko for å pådra seg hopperkne er for eksempel volleyball og basketball, som innebærer kraftige hopp. Riftene ved hopperkne oppstår ofte ved kneskålens nedre kant (apex patella), som også er smertepunktet ved hopperkne.
Årsak til hopperkne
- Hopperkne forårsakes av en rift i festet av kneskålen i patellarsenen. Riftene fører til lokal blødning som ofte blir betent, med smerte lokalt over kneskålens nedre kant.
- Kraftige, repeterende belastninger av den fremre lårmuskelen, gjennom hopp og landing, er ofte den bidragende årsaken til hopperkne.
- Overbelastningsproblemer i forbindelse med regelmessig, høyintensiv trening med minimalt med hvile og restitusjon.
Symptomer ved hopperkne
- Hopperkne gir ofte smerter over kneskålen, med spesifikke smertepunkter på nedre delen av kneskålen. Smerten er ofte utenfor og rundt kneskålen og i patellarsenen.
- Økt smerte i forbindelse med økt aktivering av den fremre lårmuskelen. Smerten ved hopperkne kan utløses ved for eksempel å gå i trapper opp og ned, eller gå i bratte bakker.
- Lokal smerte og stivhet i leddet under og etter aktivitet. I noen tilfeller kan det forekomme stivhet ved oppstart etter lang tids sittende aktivitet eller etter en natts søvn.
Rehabilitering av hopperkne
Ettersom hopperkne skyldes en betennelse i festet av kneskålen i patellarsenen, er avlastning en viktig del av rehabiliteringen. Avlastning innebærer å unngå ekstrem belastning på problemområdet, og ved mer alvorlige tilfeller kan dette bety total avholdenhet for å gi problemet en sjanse til å hvile og redusere i omfang. Et avlastende knebeskyttelse for hopperkne hjelper ofte til å oppnå smertefrie posisjoner raskere ved problemer og smerte i forbindelse med hopperkne.
- Siden patellarsenen er koblet til den fremre lårmuskelen, er det svært effektivt å regelmessig strekke både den fremre og bakre lårmuskelen etter trening. Øvelsen har til hensikt å myke opp og unngå korte muskler som belaster muskelens opprinnelse og festepunkt mer. Å systematisk strekke lårmuskelen etter trening er ofte veldig effektivt ved hopperkne. Stretchingen skal utføres uten smerte lokalt over kneskålen.
- Spesifikke knebeskyttelser for hopperkne gir ekstra avlastning under aktivitet. Hopperkne-beskyttelsene er konstruert for å effektivt avlaste det smertefulle området ved kneskålens festepunkt i patellarsenen. Et knebeskyttelse for hopperkne skal alltid påføres under kneskålens nedre kant, over patellarsenen.