Smerter i tommelen

Tummen är en förutsättning för ett funktionellt grepp i handen och dess centrala roll i handens greppande funktion ökar risken för att utveckla problem.
Problemen har ofta flera olika orsaker men vanligtvis är problemen sammankopplade med överbelastning med inflammationssmärta som följd eller tumbasartros som är en förslitningsskada i tummens grundled. 

Vårt bestselgende produkt

Tommelortose lang modell
Tommelortose for ekstra støtte av en smertende tommel. Tommelortose kombinerer ekstra avlastning av tommelen og støtte for håndleddet

389 NOK

Tommelfingersmerter er ofte forbigående avhengig av problemet, men i situasjoner med mye stress er tommelen spesielt utsatt for høy belastning, og smerter, hevelser og hevelser er vanlige problemer. Avlastning av tommelen er som regel grunnleggende for problemet og innebærer å holde tommelen i riktig stilling for å skape en gunstig posisjon for avlastning. 
Problemet er relativt vanlig, og årsakene er mange, men nedenfor har vi listet opp noen av de vanligste årsakene til en smertefull tommel. 

Smerter i tommelen forårsaket av artrose

Artrose i tommelen rammer de bruskdekkede leddflatene i tommelen. Artrose er også kjent som en slitasjeskade. Den normalt glatte leddoverflaten i tommelen, som gjør at tommelen kan beveges jevnt, forringes over tid, og ved intensiv bruk av tommelen oppstår tommelartrose. Ved tommelsmerter forårsaket av slitasjegikt får den som lider av tommelartrose smerter i tommelens grunnledd, og smertene er lokalisert til overgangen mellom håndledd og tommel. Smerter i tommelen forårsaket av artrose er særlig smertefulle når tommelen beveges og belastes. Tommelen føles svak og har i noen tilfeller en lett hevelse over leddet. Ved mer omfattende tilfeller av artrose går smertene i tommelen ofte over fra belastningssmerter til smerter i tommelen i hvile.
En tommelskinne hjelper til med å støtte tommelen og gir ofte en kjærkommen ekstra støtte i hverdagen.

De Quervains syndrom

Også kjent som De Quervains syndrom, er en betennelsestilstand ved tommelens basis som bidrar til smerter i tommelen ved bevegelse. Tommelfingersmertene er lokalisert til tommelbasis og inkluderer også smerter i håndleddet lokalisert over tommelsiden av håndleddet. Smertene i tommelen kommer ofte gradvis, og problemene oppstår ofte ved kombinert grep i hånden og vridning av håndleddet i en bestemt retning. Betennelse i tommelen fører ofte til hevelse i senene i tommelen, noe som reduserer bevegeligheten i tommel og håndledd. Smertene i tommelen øker ved fortsatt bevegelse.
En avlastende håndleddstøtte kombinert med tommelstøtte bidrar effektivt til å lindre betennelse i tommelen.

Tommelsmerter på grunn av tommelbåndskade

En tommelbåndskade skyldes ofte en forstuing av tommelen med smerter i de nedre delene av tommelen. Smertene oppstår ofte i forbindelse med en tydelig skade som for eksempel en ball mot tommelen. Tommelen hovner ofte opp med blemmer og lokal hevelse samtidig som smertene i tommelen øker. En leddbåndskade i tommelen bør alltid undersøkes for å utelukke ytterligere problemer, slik at man unngår varig redusert stabilitet og funksjon i tommelens grunnledd etter skade og rehabilitering. En stabil tommelskinne kan brukes til å støtte tommelen for å redusere bevegelsen ved tommelsmerter etter skade.

SMS-tommel

SMS-tommel er et relativt nytt fenomen som gir smerter i tommelen ved mange repetitive ensidige bevegelser. Antall bevegelser for å skrive en vanlig SMS på smarttelefonen er ofte belastende for tommelmuskulaturen og kan utløse en lokal muskelbetennelse i tommelmuskulaturen. SMS-tommel overbelaster tommelen med smerter i tommelen ved bevegelse. Løsningen på SMS-tommel er som regel å redusere mengden skriving på telefonen eller å variere mengden skriving for å avlaste tommelen. En lettere støtte for tommelen kan brukes for å avlaste tommelen for smerter og smerter i tommelen ved problemer.

Denne teksten er gjennomgått av:

Jeg heter Maja Nilsson og er autorisert fysioterapeut av Socialstyrelsen. Jeg tok min fysioterapiutdanning, med spesialisering i atferdsmedisin, ved Mälardalen University. Jeg har videreutdanning innen OMT nivå 2, CSPT (sertifisert idrettsfysioterapeut), idrettsmedisin, tørrnåling og vektstangrehabilitering. Jeg driver en idrettsskade klinikk og jobber med idrettslag.