Leddbåndsskade i ankelen
En leddbåndsskade i ankelen oppstår når ankelen tvinges utenfor sitt normale bevegelsesområde. Leddbåndsskade skjer ofte når man trår feil med stor del av kroppsvekten på den skadde foten, som bøyer seg utover det normale bevegelsesområdet. Bevegelsen påvirker direkte leddbåndene i ankelen, som enten ryker eller strekkes. Leddbåndsskade i foten er en vanlig skade, ofte forårsaket av idrett eller fall mot ankelen, og regnes som en av de vanligste idrettsskadene. Det er et problem som påvirker stabiliteten i foten både i idrett og hverdagsliv. En stabiliserende ankelstøtte er spesielt designet for å effektivt forhindre at ankelen kommer i skadelige ytterposisjoner og er alltid laget av stive materialer med ekstra forsterkninger for optimal stabilitet ved leddbåndsskader i ankelen.
Vårt bestselgende produkt
Anatomi i foten – leddbåndsskade i foten
Fotens ytterside (lateral) stabiliseres hovedsakelig av tre laterale leddbånd som alle er sterke strukturer av stive ligamenter som forbinder fotens stabiliserende benstruktur med hverandre for en optimalt fungerende og stabil fot.
Ved leddbåndsskade i foten deles omfanget av leddbåndsskaden inn i tre forskjellige kategorier med ulike grader av skadeomfang.
- Grad 1. Vanligste forekommende graden med lett uttøyning av leddbåndene og relativt liten hevelse i foten etter skaden.
- Grad 2. Skaden innebærer at leddbåndene skades og går delvis av. Foten hovner opp direkte ved skadetidspunktet, og skadeområdet misfarges etter noen dager.
- Grad 3. Leddbåndene/leddbåndet går helt av. Foten blir veldig ustabil etter skaden, og ytterligere behandling kan bli nødvendig for å komme tilbake fullt ut etter en grad 3-skade.
Om stabiliteten i foten reduseres etter skaden, finnes det effektive fotleddstøtter som spesifikt stabiliserer foten for å gjenskape grunnstabiliteten.
Avhengig av hvilket eller hvilke leddbånd som skades i foten, oppleves forskjellige grader av ustabilitet. Den vanligste leddbåndet som skades er leddbåndet mellom leggbenet og fotens språngben og har som hovedfunksjon å motvirke at foten glir fremover i forhold til underbenet. Leddbåndet er plassert på utsiden av foten oppe i selve foten. Leddbåndet på fotens utside forbinder leggbenet med hælens utside og er et viktig leddbånd for den ytre fotleddstabiliteten.
Ved riving av et leddbånd i foten høres ofte en knekkelyd i forbindelse med at leddbåndet ryker.
Uansett hvilket leddbånd som skades på fotens ytterside er riktig akuttbehandling av største viktighet for å raskt redusere hevelse og blødning i forbindelse med leddbåndsskaden i foten.
Foten skal umiddelbart bindes med en kompresjonsbind for å effektivt motvirke hevelse i forbindelse med skaden. Skadeområdet skal også plasseres i høyt leie og kan med fordel kjøles for å redusere blødningens omfang. Riktig akuttbehandling ved leddbåndsskader i foten letter og påskynde helingen, ofte takket være redusert hevelse og ødemansamling i den skadde foten.
Leddbåndsskade i foten
- Ved kraftigere leddbåndsskader i foten anbefales avlastning den første tiden etter skadetilfellet med f.eks. krykker. Et stabiliserende fotleddstøtte bidrar til effektiv immobilisering og støtte av leddbåndsskaden for å ytterligere motvirke hevelse og bidra til god stabilitet i foten.
- Etter den akutte fasen anbefales belastning av foten for raskt å få tilbake bevegeligheten og også effektivt redusere hevelsen over foten. Belastningen kan utføres så lenge det ikke oppstår smerte i foten. Foten er normalt stiv i starten, det er vanlig med igangsettingsproblemer etter en leddbåndsskade i foten.
- Fysioterapeutisk rehabiliteringstrening er å anbefale etter en alvorligere leddbåndsskade. Riktig behandling og rehabilitering av skaden bidrar til normal funksjon av foten etter behandling og rehabilitering.
- Balansetavle gir en veldig effektiv muskelstyrkende trening. Anbefalingene er 5 minutter per dag i 6-8 uker for å ytterligere styrke foten. Behandling og rehabilitering med balansetavle skal kun gjennomføres ved smertefri fot.
- Tatt i betraktning at foten etter skade ofte har redusert stabilitet, anbefales et mer stabilt fotleddstøtte for å effektivt stabilisere foten.
- Fotbeskyttelsen skal være laget av stive materialer. Tatt i betraktning at det ofte er flere leddbånd på fotens utside som skades, er det en fordel om fotbeskyttelsen for leddbåndsskader kan tilpasses individuelt for å på en optimal måte gi den støtten over foten som trengs. Et fotbeskyttelse er spesielt konturert for å motvirke en skadelig ytterstilling og gir umiddelbar stabilitet til en leddbåndskadet fot uansett aktivitet eller daglig bruk.