Hallux rigidus – stiv stortåledd

Hallux rigidus betyr at stortåleddet blir stivt og påvirker evnen til å avvikle steget, med ofte et problematisk gangmønster som følge av den stive stortåleddet. Den stive stortåleddet skyldes ofte artroseutvikling i stortåleddet med redusert bevegelse i stortåleddet som resultat av problemet.

Vårt bestselgende produkt

Innleggssåle Hallux Rigidus for stiv stortå

Innleggssåle for stiv stortå er fremstilt i sterk kullfiber, for problemer med stortåleddene.

1 249 NOK

Hallux rigidus, stiv stortåledd, er et relativt vanlig problem som påvirker stortåleddets bevegelighet. Hallux rigidus skyldes nedsatt glidende evne i stortåleddets bruskbelagte grunnledd med redusert bevegelse og stivhet i stortåleddet som direkte effekt. Det er ikke uvanlig at hallux rigidus skyldes artroseutvikling i stortåleddet, artrose kalles også slitasjeskade i leddbrusken med en direkte effekt av stivhet og redusert bevegelse i stortåen.
Utviklingen av hallux rigidus påvirkes ofte av gjentatte småskader i stortåleddet under sport og aktivitet, skadebildet bidrar til slitasje av leddbrusken over tid.

Symptomer ved hallux rigidus er ofte lokal ømhet eller smerte i stortåleddet. Stivheten i stortåleddet er ofte progressiv, noe som betyr at stivheten i stortåleddet utvikles over tid fra ofte et mindre omfattende problem til et langt utviklet problem med vanskeligheter med å belaste stortåleddet normalt og problemer med å avvikle steget ved gange og mosjon. I noen tilfeller svulmer stortåleddet, og smerten intensiveres spesielt ved økt belastning på stortåleddet i avviklingsfasen av steget når en stor del av fotens belastning belaster forfoten.
Ved utviklet hallux rigidus, stiv stortåledd, vanskeliggjøres evnen til å belaste forfoten da stortåleddets stivhet motvirker muligheten til å avvikle steget, stivheten og manglende evne til å bøye stortåleddet gjør at den stive stortåen motvirker muligheten for normal avvikling, noe som ofte betyr vanskeligheter for personer med hallux rigidus til å gjennomføre et helt normalt steg. Det er ikke uvanlig at personer med hallux rigidus får et lett utad rotert gangmønster for å dermed forenkle evnen til å avvikle steget med redusert belastning over stortåleddet. Et utad rotert gangmønster er ikke et normalt gangmønster og øker risikoen for å utvikle overbelastningsrelaterte problemer i forbindelse med kompensasjonen for et "normalt" gangmønster.

Ved hallux rigidus, stiv stortå, reduseres evnen til hovedsakelig å bøye stortåleddet oppover. Bevegelsen av stortåleddet oppover er den samme bevegelsen som skjer hver gang en person avvikler steget, når belastningen over foten flyttes fremover over fotens fremre trampdyne. Hvis stortåleddet "bremser" avviklingen av steget, påvirker det sterkt et normalt gangskritt.

Hva kan man gjøre ved hallux rigidus, stiv stortåledd.

  • Siden hallux rigidus påvirker stortåleddet som er en del av den fremre fotbuen, opplever mange et forbedret leggesett og forbedret belastningsmønster hvis man stabiliserer den fremre fotbuen. Ved hjelp av forfotpelotter kan man gjenopprette den fremre fotbuen i en normal posisjon med redusert belastning over stortåleddet og økt belastning over hele den fremre fotbuen.
  • 80 % av befolkningen pronerer, noe som betyr at belastningen øker på innsiden av foten ettersom det langsgående buen, fotbuen, synker nedover og innover. Ved pronasjon øker belastningen i avviklingsfasen på fremfotens innsiden, hvor problemene med den stive stortåleddet, hallux rigidus, lokaliseres. Å motvirke pronasjon med en pronasjonssåle bidrar umiddelbart til redusert belastning i avviklingsfasen over stortåleddet og øker belastningen mer sentralt over forfoten.
  • Hulfotsinnlegg med rullsule eller karbonfiberforsterkning hjelper effektivt med å forenkle og avvikle steget. En karbonfiberforsterket såle er et stivt hulfotsinnlegg utviklet spesielt for å forenkle avviklingen av steget ved problemer med stiv stortåledd. Karbonfiberhylsen på sålen muliggjør en rullende funksjon, som betyr at belastningen over den stive stortåleddet ved problemer med hallux rigidus reduseres markant, noe som forenkler det normale steget.
  • Karbonfiberforsterkningen har også en unik fleksfunksjon som ytterligere bidrar til å forenkle og lette et normalt gangmønster med normal belastning over forfoten ved problemer med hallux rigidus, stiv stortåledd.
  • Sko med rullsule letter markant belastningen og evnen til å avvikle steget ved problemer med hallux rigidus. Når skoens fremre del har en innebygd rull, forenkles avviklingen av steget helt naturlig, og belastningen over fremre trampdynen og den stive stortåleddet reduseres markant.
  • Ved langvarige problemer med hallux rigidus kan operasjon være aktuelt.

Denne teksten er gjennomgått av:

Jeg heter Maja Nilsson og er autorisert fysioterapeut av Socialstyrelsen. Jeg tok min fysioterapiutdanning, med spesialisering i atferdsmedisin, ved Mälardalen University. Jeg har videreutdanning innen OMT nivå 2, CSPT (sertifisert idrettsfysioterapeut), idrettsmedisin, tørrnåling og vektstangrehabilitering. Jeg driver en idrettsskade klinikk og jobber med idrettslag.