Beinhinnebetennelse

Smerter på forsiden av underbenet langs innsiden av skinnebeinet er ofte forårsaket av beinhinnebetennelse. Det er et vanlig problem for idrettsutøvere og mosjonister. Underbenet er delt inn i fire muskelkompartmenter, og hvert muskelkompartment har en benhinne rundt muskelen som kan bli betent under tung belastning eller ved økt pronasjon av foten. Skinnebensbetennelse gjør ofte vondt under aktivitet med en lokalisert smerte langs innsiden av skinnebeinet, og smerten avtar ofte i hvile, men kommer ofte tilbake igjen ved tyngre trening.

Vårt bestselgende produkt

Leggstøtte varme og kompresjon
Leggstøtte for betennelser i beinhinner, senebetennelser og muskelbrudd

379 NOK

Benhinnebetennelse

Benhinnebetennelse er et vanlig problem med smerter og belastningsrelaterte plager i underbenet. Problemene skyldes ofte overtrening eller jevnlig skifte av underlag fra innendørs til asfalt til mykere underlag i for eksempel skog. Ved problemer er det viktig å ha hensiktsmessig oppvarmings- og funksjonsutstyr som er tilpasset aktiviteten, et problem kan for eksempel være å varme opp i innesko utendørs, da skoene ikke er designet for hardere underlag og monoton løping. Når det gjelder beinhinnebetennelse, er det ofte avgjørende å finne ut hva som kan være årsaken til problemene. Å finne årsaken til at plagene har oppstått, danner grunnlaget for tilnærmingen til beinhinnebetennelse. Hvis årsaken er relatert til overtrening, fotstilling, anatomiske forhold eller utstyr, vil løsningen være deretter.
Problemet er ofte smertefullt over innsiden av skinnebeinet, ofte med lokaliserte smerter, økt varme og i noen tilfeller hevelse lokalt langs underbenet. Smertene øker ved aktivitet, og området kan bli ømt i forbindelse med plagene. Problemene knyttet til beinhinnebetennelse kan være svingende med bedre og verre perioder.
Problemene kan oppstå av flere faktorer, men en ofte medvirkende årsak til utvikling av plagene er en endring i belastningsmønsteret, for eksempel en økning i treningsmengde eller treningsintensitet fra korte til lengre treningsøkter. Skinnebensbetennelse er et vanlig og hyppig problem hos løpere som raskt øker treningsmengden eller treningsvarigheten.
Det finnes også andre faktorer, anatomiske eller utstyrsrelaterte, som sammen med økt treningsmengde kan være utløsende for de opplevde problemene.
 

Faktorer som påvirker

Anatomiske påvirkninger er ofte knyttet til foten og fotens posisjon i forhold til underbenet. Fotens bevegelse under belastning omtales som pronasjon eller supinasjon. En viss grad av pronasjon er helt normalt og er en del av foten, og underbenets normale støtdemping i foten er to ofte direkte anatomiske faktorer som direkte påvirker belastningsmønsteret i underbenet. Ved problemer med pronasjon eller supinasjon av foten. Ved pronasjon (innadvinkling) eller supinasjon (utadvinkling) oppstår det en økt avvikende vinkel (feilstilling) fra foten og opp i underbenet. Pronasjonstendensen fører til en økt innovervinkling av foten med en opplevelse av at foten synker innover, og det er nettopp det den gjør. Den økte feilstillingen skaper dermed en unormal bevegelse i underbenet som kan være årsaken til utviklingen. Det samme prinsippet gjelder for supinasjon, som i motsetning til pronasjon skaper en økt belastning på utsiden av foten.
I mange tilfeller er årsaken til større grad av pronasjon, såkalt overpronasjon, direkte relatert til fotens anatomiske forhold, med en større tendens til overpronasjon i foten forbundet med en lav eller flat fotbue. På samme måte skaper en høy fotbue en stiv fot med økt tendens til underpronasjon, noe som vanligvis kalles supinasjon av foten.
Hvis det er feilstilling, overpronasjon eller supinasjon i foten i forbindelse med osteomyelitt, kan feilstillingen effektivt kompenseres med en pronasjons- eller supinasjonsinnersåle. Innleggssålene bidrar til å redusere feilstillingen ved å ha kiler innebygd i innleggssålene, slik at man får et rettere skritt i belastet stilling, noe som reduserer feilstillingen. Pronasjons- eller supinasjonskompensasjon er vanligvis en effektiv måte å behandle beinhinnebetennelse på hvis de anatomiske forholdene forårsaker en økt feilstilling fra foten og oppover i underbenet.
Hvis årsaken til beinhinnebetennelse er knyttet til utstyret, er det alltid anatomiske forhold i kombinasjon med mangelfullt utstyr, som for eksempel en mindre stabil sko.
Utstyret, i dette tilfellet en joggesko, må være tilstrekkelig stabilt for å stabilisere og støtte foten på best mulig måte. Joggeskoens utforming skal hjelpe og bidra til mindre pronasjon eller supinasjon i foten med den hensikt å redusere feilstillingen som i stor grad er årsaken til beinhinnebetennelse. Kombinasjonen av et spesialtilpasset hjelpemiddel mot beinhinnebetennelse og en pronasjonssåle bidrar til å redusere pronasjonsbevegelsen i foten og underbenet med mindre friksjon mellom knoklene som en direkte effekt. Kombinasjonen av en tilpasset sko med tilstrekkelig stabilitet og en kompenserende såle sørger for at skoen stabiliserer foten og sålen, mens sålen stabiliserer foten i skoen.
En annen mulighet ved problemer er kombinasjonen av stabilitet under foten og kompresjonsgivende muskelstabiliserende produkter. En leggbeskytter er et eksempel på økt kompresjon og muskelstabilitet, og har ofte en direkte smertelindrende effekt. Leggbeskytteren bidrar til lokal kompresjon av underbenet, samtidig som den øker muskeloppvarmingen i underbenet, slik at muskler og muskelmembraner varmes opp mer effektivt. Leggbeskyttere forhindrer også nedkjøling under aktivitet i den kalde årstiden, noe som ofte bidrar til ytterligere plager. 
 

Forebyggende tiltak

Det finnes flere forebyggende tiltak, der valg av sko er et av de viktigste elementene i en smertefri hverdag. Start en aktivitet gradvis, slik at du unngår risikoen for å skape en overbelastning ved å kontrollere tid, intensitet og frekvens, og øk belastningen og treningen gradvis.
Hvis du har omfattende problemer med beinhinnebetennelse, er det som regel bra med alternative treningsalternativer, i stedet for bare løping kan andre treningsmomenter som bygger kondisjon og styrke være bra å veksle med.
 

Trenger du hjelp til å velge riktig produkt? Kontakt oss på 38 36 26 50

Vi i Rehaboteket vet at valg av riktig produkt ofte er avgjørende for best mulig resultat og funksjon. Produktene kan enten være fotstabiliserende for å normalisere belastningen i underbenet, dette i form av et balansert innlegg eller en muskelkomprimerende leggbeskyttelse for å stabilisere underbensmuskulaturen og øke sirkulasjonen, vi på Rehaboteket har alltid flere ulike alternative produkter.
Med et større utvalg av produkter er det lettere å finne den produktkombinasjonen som fungerer best for akkurat ditt problem.
Vår produktutdannede og kompetente kundeservice er der for deg og er alltid tilgjengelig for å hjelpe deg via telefon, e-post eller chat. Du når oss best på telefon 08-244743 mandag 9-16 og tirsdag - fredag 9-13 eller på e-post kundservice@rehaboteket.no.

Vårt tilbud - bredde i sortiment, tilgjengelighet og kompetanse

Vi i Rehaboteket ønsker at du som kunde skal kunne velge fra det største relevante sortimentet av akutt- og skadeforebyggende produkter for å gi deg de beste forutsetningene for å få hjelp. I snart 10 år har vi jevnlig jobbet med å foredle, utvikle og forbedre tilbudene våre for å skape det mest komplette sortimentet med kun de mest funksjonelle produktene.
Sortimentet vokser stadig, og vår absolutte intensjon er å alltid ha det beste for deg og dine problemer, enten de oppstår i legg, fot eller ankel. For at du skal føle deg trygg på valget av produkter fra oss, tilbyr vi alltid personlig service av kompetent personale via telefon, e-post eller live chat. Vi tilbyr alltid 45 dagers åpent kjøp, noe som gir deg muligheten til å evaluere produktet i ro og mak i et funksjonelt miljø hjemme for å sikre med større sannsynlighet at du har valgt riktig modell med de riktige funksjonene. Alle våre produkter lagerføres i våre egne varehus med levering innen 1-3 dager. Produktene er CE-merket og alltid av høyeste kvalitet. 
Vi arbeider for at du som kunde hos Rehaboteket alltid skal kunne føle deg trygg på at det vi tilbyr er velprøvd og alltid det beste for dine prioriterte problemer.

Denne teksten er gjennomgått av:

Jeg heter Maja Nilsson og er autorisert fysioterapeut av Socialstyrelsen. Jeg tok min fysioterapiutdanning, med spesialisering i atferdsmedisin, ved Mälardalen University. Jeg har videreutdanning innen OMT nivå 2, CSPT (sertifisert idrettsfysioterapeut), idrettsmedisin, tørrnåling og vektstangrehabilitering. Jeg driver en idrettsskade klinikk og jobber med idrettslag.